Svensk folkdans

”Folkdans” är ett vitt begrepp som kan omfatta många olika typer av danser. Vanligtvis menar man en av tre saker när man talar om folkdans i Sverige: danser som dansades i mitten av 1800-talet eller tidigare än så, danser som har förts vidare genom tradition i Sverige eller danser som landsbygdsbefolkningen har dansat. De flesta ursprungliga folkdanserna i Sverige är sällskapsdanser, men till folkdanserna räknas även mer koreograferade danser. Vissa folkdanser har så lång tradition att dess historia kan dateras tillbaka till medeltiden, såsom ringdansen och långdansen.

Vissa folkdanser berättar också en viss historia. Ett exempel på det är ”Väva vadmal”, som är en folkdans från 1800-talet. När sångtext sattes till melodin fick den handla om hur man väver den vadmal som är så vanlig i svenska folkdräkter (som folkdansare för övrigt alltid bär vid uppvisningar eller allmänna danser). Kanske fick texten detta ämne på grund av att dansens rörelser påminner om vävning, då den är en kontradans som dansas parvis på två linjer. Andra exempel på klassiska folkdanser som också berättar en historia är ”Långdans från Närke” och ”Tivedspolska”.

Om man gärna skulle vilja prova på att dansa folkdans, men känner att man inte vågar för att man är för självmedveten gällande sitt utseende för att dansa pardans med någon, kan det vara värt att ta de steg som krävs för att åtgärda det man är missnöjd med. Om man till exempel inte tycker om sina tänder, kan man kontakta en tandläkare för att se om det går att göra något åt problemet. Du hittar en tandläkare i Stockholm som du kan få hjälp av på Distrktstandvarden.se. En sådan förändring kan göra stor skillnad för ens självkänsla och självförtroende, och göra att man vågar prova allt man är nyfiken på i livet.