Klassiska midsommardanser

Midsommar dans

Svenskar har alltid älskat att dansa och roa sig. Vi må inte vara lika rytmiska som invånarna i de latinska länderna men som man säger – alla kan dansa. Vi svenskar dansar framför allt när vi är avslappnade och glada. Dans är ett glädjefyllt sätt att umgås. Tänk på alla platser som dans förekommer på. Det dansas bugg i folkparker och på dansbandsspelningar. Det dansas på diskotek och det dansas runt julgranen på julafton. Dessutom dansar vi som aldrig förr när vi dansar runt midsommarstången på midsommarafton. Då dansar vi ringdanser och håller varandra i händerna. Glädje var ordet!

Dansen har funnits länge och väl i Sveriges kultur och historia. Redan på vikingatiden så

Barn dansar i klänning

dansades det. Vikingar dansade gärna cirkeldanser och sjöng i högljudda, brummande stämmor. Dessa cirkeldanser lever ännu kvar som vår tids runddanser kring midsommarstången och julgranen. Dessa runddanser innehåller gärna inslag som att stampa fötter och klappa händer och snurra runt, så se till att ha bra skor som Viking så du inte får skavsår. Dessutom ska man sjunga allsång medan man dansar, alla sjunger helt enkelt låttexterna tillsammans. Så vad dansas det då? Jo, vad sägs om Små grodorna, Vi äro musikanter och Räven raskar över isen. De är några av våra mest klassiska danser.

Alla midsommardanser kommer med både en sång och en dans. Vanligtvis kan alla som dansar sångernas texter eftersom det är traditionella låtar som man är uppvuxen med. Kanske har man dansat till dem under hela sitt liv. Hur man dansar beror på vilken låt det är som sjungs. De flesta danser har specifika rörelser som ska göras. I Vi äro musikanter så ska man till exempel låtsas att man spelar fiol.

Såhär dansar man på midsommar

En dans som alla barn älskar är Små grodorna. Det är inte så konstigt eftersom texten är rolig och dansen medryckande. Man ska göra olika danstecken medan man sjunger. När man sjunger “ej öron, ej öron” ska man vifta med händerna vid öronen. När det sedan sjungs “ej svansar hava de” ska man istället vifta med händerna vid rumpan så att de ser ut som en svans. Ibland kan man även byta ut texten till Små grisarna.

Människor dansar och umgås

Räven raskar över isen är en av de mest älskade midsommardanserna, och den har hängt med sedan urminnes tider. I Räven raskar över isen så ska man göra det som sången berättar. Man ska bocka och man ska niga och när det sjungs “så får vi lov” så ska alla dansa runt och klappa händerna.

Midsommar är en av mest uppskattade högtiderna som finns i Sverige, trots att det ofta regnar just den dagen. Midsommar är en tid för alla att umgås, äta god mat och dansa ihop. Men varför vi egentligen firar midsommar beror på att midsommar är den ljusaste tiden på året, med långa ljusa dagar och långa, ljusa nätter. Ljuset har alltid varit viktigt i Norden då vi har så kalla, mörka vintrar. Ljusets ankomst måste firas och hur görs väl det bättre än med sång och dans. Gärna runt en midsommarstång.