Discodans

När man hör ordet “discodans” kan man inte låta bli att föra tankarna till skoldiscon, där “dansa tryckare” var ett känt koncept, eller en ung och slank John Travolta som visar upp sina omänskligt mjuka höfter på ett dansgolv i filmsuccén Sturday Night Fever. När etablerades denna snabba och färgsprakande dansform? Vi tar oss tillbaka till USA i början av 70-talet, för det var nämligen där och då discomusiken blygsamt växte fram. I början bestod discomusiken främst av rytmisk rock, men soulen började smyga sig på mer och mer i musiken. Runt 1975 exploderade discomusiken ordentligt och man började klä sig i glittriga kläder, utsvängda byxor och skyhöga platåskor. Många tävlar idag i discodans och vi ska reda ut vad som egentligen karaktäriserar denna dansform.

Discodans – olika former

Discodans har mer eller mindre varit en populär dansform sedan mitten av 70-talet och är idag en av Sveriges mest populära dansstilar. Discodans kan utföras på olika sätt, i olika konstellationer. Antingen kan man dansa singel (ensam), i par (två stycken), i grupp eller i formation. Att dansa i grupp innebär att man är 3 till 7 personer som dansar tillsammans, medan formation innebär att man är 8 till 24 personer som dansar tillsammmans. Det som karaktäriserar discodans är kvicka och stora rörelser samt att man ofta dansar till discomusik. Inom discodans kan man tävla i de 6 olika klasserna Brons, Silver, Guld, Star, Superstar och Champion och dansen delas även in i två genrer: Disco Dance och Disco Freestyle. Inom genren Disco Freestyle är det tillåtet att utföra hjulningar, volter och andra akrobatiska konster, medan det inom Disco Dance är mer formella rörelser som gäller.

Lektioner i Discodans

Det finns många olika danskurser inom discodans, oavsett om du är nybörjare eller en mer van dansare. Discodans är en relativt krävande dansstil, på grund av dess snabba rörelser, men låt dig inte avskräckas av detta! Tack vare den upplyftande partymusiken är det svårt att inte röra på sig och glädjen i dansen är såklart mycket viktigare än ett felsteg hit och dit. När man dansar kan det dock vara bra att ha på sig bekväma kläder, så att man inte hämmas av för trånga jeans eller trasslar in sig i en alltför yvig tröja. vila kläder har utan tvekan den perfekta outfiten till dig som vill kunna ta ut rörelserna ordentligt och samtidigt glänsa på dansgolvet. Gå själv, ta med din partner eller lura med dig hela kompisgänget till närmsta danslokal och låt discomusiken ta över era kroppar!