Dansglädje genom tiderna

En spelmansstämma är egentligen en träff mellan olika spelmän. Men eftersom det är så roligt som det är så brukar det samtidigt bli dans och folkfest i samband med spelmansstämman. På Skansen hålls en

riksspelmansstämma årligen. Den är speciell på så sätt att spelmännen då kan spela upp för att kunna vinna sig ett Zornmärke. Lyckas man spela upp sig för att få Zornmärket så är det ett bevis på att man är skicklig nog för att kallas för riksspelman. Zornmärket är eftertraktat, och det är över 700 spelmän som fått titeln riksspelman sedan 1933.

På en spelmansstämma samlas gärna folkdansare i lag. Ibland tävlar även folkdanslagen med varandra men oftast vill de bara visa upp sina fina danser. Det är skillnad på folkdans och gammeldans. Folkdansen är äldre och mer komplicerad medan gammeldansen är gammaldags sällskapsdanser kan man säga. Till gammeldansen hör polka och hambo av de äldre danserna och vals och foxtrot av de modernare sällskapsdanserna. Flera av danserna är urgamla men fortfarande moderna för att de fortfarande dansas ofta och gärna. När det är dans i bygdegårdar, på Skansen eller på bryggor så passar det bra att inlemma barnen i det hela. Man kan till exempel passa på att ha kalas och titta in på Barnkalaset.se för att hitta bra och festliga detaljer för det roliga tillfället.

Om man letar efter spelmansstämmor och folkdanstillfällen så finns här en kalender som tar upp många olika evenemang.

Dans är ju inte bara folkdans och gammeldans med tradition utan även dansbandsveckan är ett uppskattat danstillfälle. Då spelar man visserligen modern dansbandsmusik med inslag av gammeldans men dansglädjen kan man inte ta fel på. Det är rörelseglädje, musikglädje och folkfest för hela slanten. Många människor söker sig till just dansbandsveckan år efter år. Det är inte ovanligt att spelmännen är mångsidiga och spelar både modernt och gammalt. Gillar man dans och musik så gör man det. Många åker långt för att komma till de ställen som runt om i vårt avlånga land arrangerar den här typen av dans och musiktillfällen.

Har man dans i blodet så vill man gärna dansa hela natten när det är fest. Och fest kan man lugnt påstå att det är både när det vankas spelmansstämma, folkmusikfest, gammeltjoa eller bara dansbandsdans. Det är som en folkrörelse som sker i det tysta. Inga stora neonskyltar, ingen reklam på TV eller radio. Det bara händer. Folk rör sig runt om i landet och reser och far till dessa danstillfällen som är folkliga och festliga i all sin genuina enkelhet.

Samtidigt är det gammal helsvensk tradition det är frågan om. Den lever sitt liv oavsett all modern konkurrens runt omkring. Gammalt blir aldrig fel – det är bara tidlöst och har en stor skara utövare.