Dans mot demens

Trots att vi lever längre än någonsin idag så stiger antalet fall av demens oroväckande mycket och det finns många teorier om vad detta beror på. Det ökande användandet av mobiltelefoner, miljöförstöring, dåliga kostvanor och stress är några förklaringar. Över lag så är många forskare överens om att bristen av motion är en av de stora bovarna i dramat, och alltfler undersökningar visar att demens både kan motverkas och bromsas genom ökad motion.

Motion behöver dock inte innebära svettiga timmar i gymmet eller dagliga marathonlopp utan det läkare rekommenderar är snarare raska promenader och mer rörlighet i vardagslivet. Dans är ett av de roligaste sätten att få fart på blodcirkulationen och det är ett faktum att man blir

friskare av att dansa på många plan, både fysiskt och mentalt. Så på med dansskorna, vrid upp volymen och ge dig hän åt dina favoritlåtar!

Varför dans?

Det kan låta som att det är för bra för att vara sant, men att dansa några gånger i veckan kan motverka allvarliga demenssjukdomar som Alzheimers på en mycket djupgående och långvarig nivå. Att dansa idag kan motverka demens om hela tjugo år, och om man stuffar loss i en halvtimme, tre gånger i veckan minskar riskerna att drabbas med upp till 70%. All form av

motion motverkar demens men när det kommer till dans handlar det om mer än bara fysisk träning.

Att gå och dansa innebär att man får umgås med andra människor, och denna sociala faktor spelar en positiv roll på vår mentala och fysiska hälsa. Bara förberedelserna inför ett dansevenemang lyfter sinnesstämningen: att hitta en snygg outfit, att handla en god parfym online och att uppleva den där pirriga känslan av att något kul skall hända är alla en del av den roliga upplevelsen och kan pågå i flera dagar innan själva eventet.

Dans påverkar också hjärnan rent fysiskt då man har konstaterat att det inlärningscentrum som kallas

hippocampus växer när man dansar och med det håller hjärnan ung. Samma centrum är också ansvarigt för vårt minne och balans, och genom att lära sig nya danssteg regelbundet håller man sig i mental toppform. Det är alltså både kul och nyttigt att träna på en ny salsa, cha-cha eller tango.

Ytterligare en faktor när det kommer till dans är att kroppen blir smidigare och rörligare med dans, och att man blir mer energisk av att röra på sig mer. Idag vet man att

övervikt är relaterat med demens och att särskilt människor i medelåldern med för högt BMI löper större risker för att drabbas av demenssjukdomar senare i livet.

Det spelar ingen roll vad för slags dans du gillar bäst men däremot kan frekvensen göra det. Genom att dansa flera gånger i veckan blir du gladare, piggare och friskare och vad kan vara bättre än det?