Att dansa stepp

Steppdans är både roligt och en mycket bra motionsform. Ursprunget till dansen kan ha sina spår från den gamla dansformen från Spanien, kallad zapateado, men ännu råder det delade meningar om hur steppdansen uppkom. Här är det fokus på fotarbetet som gäller och varken kropp eller armar används speciellt mycket, i det allra flesta fall inte alls. Oavsett om man själv har utövat stepp eller inte, har man troligtvis sett de steppskor som hör dansen till. På undersidan av skon finner man ett steppjärn vid häl och tå och det är också denna som ger ifrån sig de ljud som är starkt sammankopplat med stepp. Steppdans kan med fördel utövas helt ensam, men i många situationer är det större grupper som tränar och showar tillsammans.

Stepp eller hiphop – vad väljer du?

När man talar om motion och träning är det lätt att dansen glöms bort. Idag är det främst gymmet som lockar människor, trots att många ser det som en relativt tråkig träningsform. Kropp och själv mår otroligt bra av rörelse och kan man dessutom få utöva det man älskar, blir det naturligtvis mycket roligare. Att dansa är en populär och bra träningsform där hela kroppen får arbeta. Det finns mängder med olika typer av danser, så att du själv kan välja den stil du tycker bäst om. Är det inte stepp som föredrar kan du dansa flamenco, hiphop, salsa, jazz eller varför inte få lära dig hur du kan uttrycka dig själv med modern improvisationsdans? En danskurs är relativt billig om man jämför med många andra typer av sporter, t.ex. ishockey eller ridning. Har du inte utrymme i din ekonomi kan dansen även vara helt kostnadsfri. Med alla bra filmer och instruktionsvideos som finns på nätet, kan du komma i toppform med hjälp av dansen i ditt eget hem.

Danskläder och skor

För att man ska kunna utöva dansen på rätt sätt, gäller det att man har kläder som passar den dansform man utför. Många föredrar större och lösare plagg för dansstilar som hiphop eller breakdance, medan balett- och jazzdansare vanligtvis väljer mer kroppsnära kläder. Att dansa och röra på sig gör även att kroppen blir varm och svettig, så se till att du väljer plagg som låter din hud andas ordentligt. Detsamma gäller naturligtvis för skor. Vanliga gympaskor ses flitigt till i danssalarna, men så gör även nättare jazzskor, balettskor med eller utan tåhätta och i vissa fall föredrar människor att dansa helt barfota. Dina dansskor bör ses över på precis samma sätt som dina vanliga skor och bör förvaras på en plats där de är fria att luftas efter en lång dansträning. Ett skoskåp ger bra förvaring och är dessutom mycket snygga. I ett sådant får du plats med alla dina dansskor och lite till.