Några klassiska dansstilar

Balett Ordet balett kommer från italienskan och innefattar många svåra positioner och krävande rörelser, speciellt för fötterna. Dansarna dansar till stor del på tåspetsarna och de fem grundpositionerna anses ha sammanställts vid Franska Balettakademin på 1600-talet, även om dansformen redan uppkom ca 200 år tidigare vid italienska hov. Numera finns det några mycket kända balettskolor och sällskap i världen, inte minst den ryska baletten som har spottat fram åtskilliga dansörer och dansöser de senaste hundra åren, då Ryssland förnyade dansen. Det som kallas den klassiska baletten är den stil som var mest känd under 1800-talet.

Argentinsk tango

Många människor är starkt fascinerade av denna dansstil som finns som finsk tango, amerikansk tango och tiodansens tango. Själva tangon utvecklades dock som titeln avslöjar, i Argentina på 1800-talet i fattiga kvarter och är en mycket talande dans. Man kan nästan se dialogerna i en riktigt bra tangouppvisning och oavsett om man tycker om det eller ej, lär man inte gå därifrån utan intryck.

Kroppshållningen, omfamningen av partnern, ansiktsuttrycken och fotarbetet är det som kännetecknar tangon mest av allt. Ett vanligt kännetecken är att de båda personerna bildar ett “A” med sina kroppsställningar, och det intryck man får är ofta både aggressivt och sensuellt. Grundsteget heter salida och innebär att man går fram och tillbaka tillsammans.

Folkdanser

Begreppet är mycket omfattande och varierar från land till land eller mellan provinser. Det är danser som uppkommit genom inhemska traditioner och kläderna som bärs är typiska för det området. I Sverige har olika folkliga danser utövats sedan hundratals år men har även förändrats genom invandring och uppblandning. En stor del kommer bl.a. från polskan och mazurkan, som sedan har tagit olika form i diverse länder i Europa. Den dans som ursprungligen kom att kallas svensk folkdans, är den som dansades innan 1800-talet och har förts vidare genom generationer och deras traditioner.

Ringdans och långdans, är typiska svenska sällskapsdanser som daterar sedan medeltiden.

Afrikansk dans

I Afrika har dansen haft enorm betydelse och fungerat både som kommunikation mellan byar och stammar eller som uppvisning eller ritualer och detta gör man än idag. Dessa danser har numera spridit sig till västerländska länder och givit upphov till hiphopen, jazzen och rocken och de brukar vara kända för att vara intensiva och ge rejäl motion, samtidigt som rytmerna är något i särklass.

Vill man ge sig på traditionella afrikanska danser, finns mängder av kurser att ta.