Hur påverkar dansen kroppen och psyket?

Att aktiv kroppsträning är A och O för ett friskt liv är det nog ingen som har tagit miste på. Fysisk aktivitet stärker musklerna, håller fettnivåerna på en lägre nivå och gör människor gladare, eftersom det påverkar hjärnan. Att dans skulle ha en så stor inverkan på psyket också, kanske man inte var lika beredd på. Dock har musiken en extra positiv effekt och det blir lättare att utöva rörelser till den. Kombinationen är alltså fenomenal, varpå man ser folk träna i olika former till musik eller använder hörlurar när de är ute i joggingspåret.

Dans som självklar vinnare

Den mest självklara varianten som kombinerar rörelse och musik, måste ändå vara dansen.

Dans som funnits i alla tider och som har en sådan stark kulturell rotning hos folk i världen. I Afrika t.ex. används dans i nästan alla företeelser, både som kommunikation och t.o.m. som ett slags vapen vilket är spännande.

Nya studier har även visat att dans har en ännu större påverkan på hjärncellerna än man kunnat tro. När man ska lära sig att dansa och när man utövar rörelserna, behöver man nämligen använda hjärnan för att tänka efter hur man gör stegen eller öva minnet när man försöker komma ihåg en koreografi och samtidigt behöver man koncentrera sig på sin danspartner i den mån man dansar två eller flera personer i grupp. Både kroppen och knoppen får alltså sin specifika träning. Det är extra viktigt när människan börjar åldras och hjärnan inte hänger med lika snabbt längre.

Att motionera bör vara kul samtidigt som det ger effekter på musklerna, annars riskerar man att sluta efter ett tag. Med dansen i fokus får man oftast båda delarna samtidigt som man blir bättre och bättre och kan sätta mål för sig själv att exempelvis gå upp i en mer avancerad nivå inom en viss tid eller kanske utöka med någon annan dansstil.

Dans i sociala sammanhang

Gamla som unga, folk älskar att dansa lika mycket i alla åldrar men kanske i olika stilar. Sedan århundraden har dansen haft en enorm betydelse i festliga sammanhang eller när det gällde att hitta en partner. Även djuren har sina parningsdanser.

Danser kan användas till ritualer likaväl som till att knyta nya kontakter. Idag uppkommer nya danser hela tiden, inte minst i Sydamerika som sprids som en löpeld till Europa, och i många länder anordnas det träffar där alla som är intresserade av just en viss dans, samlas och får öva tillsammans samtidigt som man har en känsla av att vara på ett vanligt diskotek eller nattklubb. Skillnaden är att alla har detta intresse gemensamt och det blir också ett automatiskt samtalsämne människor emellan, vilket gör att man inte behöver känna sig så tafatt.

Ofta är det dansskolorna eller olika kursmedlemmar som anordnar dessa danskvällar och det gör också att man känner många av dem som är där.